Gr | En | De

Επιστημονικό έργο

Κλινικό έργο

Μετά την λήψη της ειδικότητας Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας το 2011, ο κ. Αγοραστός μετέβη στο VA Center of Excellence for Stress and Mental Health του Πανεπιστημίου του San Diego (ΗΠΑ), όπου μετεκπαιδεύθηκε στην ψυχοτραυματολογία και την ψυχονευροενδοκρινολογία, -φυσιολογία και -ανοσολογία διαταραχών συσχετιζόμενων με στρες. Μετά την επιστροφή του στην Πανεπιστημιακή Κλινική Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Αμβούργου, εργάστηκε επί 4 έτη ως ειδικός και διασυνδετικός ψυχίατρος με πλήρες κλινικό έργο και συμμετοχή στις εφημερίες της Κλινικής, καθώς και επικεφαλής και κλινικός συντονιστής των τακτικών εξειδικευμένων εξωτερικών ιατρείων κατάθλιψης. Το 2015 αναγορεύτηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Ακολούθως, ανέλαβε τη διεύθυνση και κλινική επίβλεψη της Πολυκλινικής κα του τμήματος γενικών και εξειδικευμένων εξωτερικών ιατρείων της Κλινικής (>40 ιατροί, ψυχολόγοι και επιστ. συνεργάτες και >10.000 περιστατικά ετησίως), μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ως διευθυντής, προώθησε την αναδιοργάνωση του Τμήματος Γενικών και Ειδικών τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, την εισαγωγή νέων εξειδικευμένων εξωτερικών ιατρείων (συνολικά 10 διαφορετικά εξειδικευμένα Ιατρεία) και προγραμμάτων (π.χ. ομαδικές θεραπείες, ιατρείο μετατραυματικής διαταραχής, σύσταση μονάδας ηλεκτροσπασμοθεραπείας για εξωτερικούς ασθενείς), έλαβε χρηματοδότηση για επιπλέον προσωπικό και προώθησε τη σύσταση νέου τρόπου λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών της Πανεπιστημιακής Κλινικής και την στενότερη συνεργασία μεταξύ Ειδικών Ιατρείων και Τμημάτων νοσοκομειακής νοσηλείας στην Κλινική για τη διασύνδεση των ασθενών. Επίσης ανέλαβε κλινική εποπτεία και επίβλεψη όλων των ιατρικών πράξεων της Κλινικής κατά τη διάρκεια των εφημεριών της Κλινικής.

Από το 2018, που ανέλαβε καθήκοντα Επίκουρου Καθηγητή Ψυχιατρικής στη Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Α.Π.Θ., εργάζεται σε όλα τα τμήματα της Β΄Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ., δηλ. Εξωτερικά Ιατρεία, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Τμήμα Οξέων Περιστατικών, Τμήμα Μέσης Νοσηλείας και Υπηρεσία Επανερχομένων Ασθενών, καθώς και λαμβάνει κανονικά μέρος στις εφημερίες των ιατρών της Κλινικής. Η κύρια κλινική εξειδίκευση του κ. Αγοραστού επικεντρώνεται στην κλινική αξιολόγηση, διάγνωση/διαφοροδιάγνωση, ψυχοφαρμακοθεραπεία και παρακολούθηση αγχωδών και μετατραυματικών διαταραχών, κατάθλιψης και συναισθηματικών διαταραχών, διαταραχών ύπνου, επι-/περιλόχειων συναισθηματικών διαταραχών, οξέων ψυχωσικών συνδρόμων, ψυχιατρικής συννοσηρότητας με χρόνια σωματικά νοσήματα, οργανικών ψυχοσυνδρόμων και νευροψυχιατρικών παθήσεων, αλλά επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των ψυχιατρικών διαταραχών. Το κλινικό του έργο εκφράζεται επίσης και από τον μεγάλο αριθμό ασθενών υπό τακτική παρακολούθηση σε εξωτερική βάση.

 

Διδακτικό έργο

● Προπτυχιακό επίπεδο:

Συμμετείχε πλήρως στο διδακτικό έργο της Κλινικής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στο πλαίσιο της διδασκαλίας του κλάδου της Ψυχιατρικής σε φοιτητές Ιατρικής, με παραδόσεις από αμφιθεάτρου, διαλέξεις, σεμινάρια καθώς και με συμμετοχή στην κλινική πρακτική άσκηση. Διετέλεσε υπεύθυνος διδασκαλίας του κλάδου της Ψυχιατρικής σε φοιτητές Φυσιοθεραπείας και Νοσηλευτικής στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Αμβούργου. Το 2015 έγινε ακαδημαϊκό μέλος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου λαμβάνοντας τον τίτλο του Αναπληρωτή Καθηγητή και αποκτώντας αυτόνομα διδακτικά καθήκοντα στο γνωστικό αντικείμενο Ψυχιατρική-Ψυχοθεραπεία.

Στο Α.Π.Θ., από την θέση του Επίκουρου Καθηγητή, ο κ. Αγοραστός έχει συνεχές, πλήρες και αυτοδύναμο διδακτικό έργο από το 2018 μέχρι και σήμερα με μαθήματα από αμφιθεάτρου, θεωρητική και πρακτική άσκηση των φοιτητών σε αίθουσες σεμιναρίων και στους θαλάμους ασθενών, στα Εξωτερικά Ιατρεία και τις εφημερίες, στους φοιτητές Ιατρικής της Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. του Δ΄ και Στ΄ έτους (εξαμήνων Η’ και ΙΒ’) και στη οργάνωση και συμμετοχή των προφορικών και γραπτών εξετάσεων των φοιτητών αυτών. Ο κ. Αγοραστός επίσης συμμετέχει ενεργά στη διδασκαλία φοιτητών ιατρικής στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS.

● Μεταπτυχιακό επίπεδο:

Μετά την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας, συμμετείχε πλήρως στην κλινική και θεωρητική εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αμβούργου, μεταξύ άλλων μέσω θεματικών διαλέξεων, μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων, βιβλιογραφικών ενημερώσεων και διοργάνωσης συνεδρίων. Επίσης συμμετείχε στην κλινική εποπτεία των ειδικευομένων ιατρών και κλινικών ψυχολόγων της Κλινικής, μέσω ομαδικής και ατομικής επίβλεψης. Από το 2014 διετέλεσε εισηγητής/εκπαιδευτής στη θεωρητική εκπαίδευση κλινικών ψυχολόγων της Γερμανικής Εταιρείας Γνωστικής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (DGVT) σε διάφορα θεματικά πεδία. Από το 2015 διετέλεσε επιμελητής και κλινικός επιβλέπων των ειδικευμένων ιατρών στα διάφορα Τμήματα της Κλινικής και κατά τη διάρκεια των εφημεριών. Παράλληλα, από το 2015, διατηρεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου πλήρη άδεια επίβλεψης διδακτορικών διατριβών και έχει διατελέσει μέλος τριμελούς επιτροπής 5 διατριβών (σε 4 ως κύριος επιβλέπων).

Στο Α.Π.Θ., από την θέση του Επίκουρου Καθηγητή, ο κ. Αγοραστός έχει πλήρη και ανελλιπή συμμετοχή στην κλινική διδασκαλία και καθημερινή επίβλεψη των ειδικευομένων ιατρών και κλινικών ψυχολόγων της Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. Σε διδακτικό επίπεδο, είναι υπεύθυνος του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος των Ειδικευομένων της Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ.. Στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού, συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών και κλινικών ψυχολόγων της Κλινικής. Επίσης, έχει δώσει διαλέξεις, κατόπιν προσκλήσεων, στα πλαίσια Επίσημων Κύκλων Μετεκπαίδευσης των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Κλινικών των Πανεπιστημίων Αμβούργου και Βερολίνου, της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και της Γ΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. (ΑΧΕΠΑ), αλλά και του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος της Ένωσης Ελλήνων Ειδικευομένων Ψυχιατρικής υπό την αιγίδα της Ε.Ψ.Ε.. Ο κ. Αγοραστός είναι υπέυθυνος 2 θεματικών ενοτήτηων και διδάσκει 2 μαθήματα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. „Κλινική Ψυχική Υγεία“, ενώ διδάσκει 3 μαθήματα και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ „Στρες και Προαγωγή Υγείας“. Τέλος, είναι μέλος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής >20 εν εξελίξει μεταπτυχιακών εργασιών (σε 15 κύριος επιβλέπων).


Ερευνητικό Έργο

Ο κ. Αγοραστός δραστηριοποιήθηκε αρχικά σε ένα ευρύ ερευνητικό πεδίο με γνωστικές και νευροψυχολογικές μελέτες στην σχιζοφρένεια και τη μεταιχμιακή διαταραχή της προσωπικότητας, μελέτες στο πεδίο των εξαρτήσεων, της διαπολιτισμικής ψυχιατρικής, της θρησκευτικότητας και πνευματικότητας στην ψυχιατρική, καθώς και της συννοσηρότητας της κατάθλιψης με καρδιαγγειακές νόσους και το γλαύκωμα. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε ευρωπαϊκά προγράμματα διδυμοποίησης (Twinning) σε τομείς ψυχικής υγείας, σε μεγάλου βεληνεκούς ερευνητικές μελέτες, καθώς και στη δημιουργία και στάθμιση αρκετών ερωτηματολογίων. Ειδικότερα όμως, ο κ. Αγοραστός, με απαρχή τις μεταδιδακτορικές του μελέτες, εστίασε έκτοτε το ερευνητικό του ενδιαφέρον στο πεδίο της νευροβιολογίας του στρες και των σχετιζόμενων με το στρες διαταραχών, στο οποίο συνεχίζει να επικεντρώνει με μεγάλη επιτυχία την ερευνητική του δραστηριότητα μέχρι σήμερα.

Το κύριο ερευνητικό πεδίο του κ. Αγοραστού αναφέρεται κυρίως στις ψυχονευροενδοκρινολογικές, -ανοσολογικές και -φυσιολογικές πτυχές του συστήματος στρες και των νευροψυχολογικών τους εκφράσεων, του ύπνου, του κιρκαδιανού ρυθμού και της χρονοδιάσπασης σε υγιείς πληθυσμούς, καθώς και στη μελέτη αυτών ως βασικών παραμέτρων της παθοφυσιολογίας μειζόνων διαταραχών της ομοιόστασης σε νευροψυχιατρικές παθήσεις σχετιζόμενες με το στρες (π.χ. κατάθλιψη, μετατραυματική διαταραχή στρες, κ.ά.). Στον τομέα αυτό συνεργάστηκε μετά την επιστροφή του στη Γερμανία μέσω του Center of Excellence for Stress and Mental Health, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο (όπου παρέμεινε επισκέπτης - ερευνητής) και του Εργαστηρίου Βιολογικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου με το Κέντρο Νευρογενωμικής και Γνωστικής Έρευνας του VU Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και το Κέντρο Μοριακής Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου σε πολλές ερευνητικές μελέτες. Παράλληλα διετέλεσε ερευνητικός συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος κατάθλιψης του Εργαστηρίου Βιολογικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, ενώ το 2014 απέσπασε ετήσια ερευνητική υποτροφία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου για την αποκλειστική ενασχόλησή του με τη διερεύνηση της νευροφυσιολογίας και ενδροκρινολογίας σε διαταραχές στρες. Το 2015, ανέλαβε την ίδρυση και το συντονισμό της ερευνητικής ομάδας εργασίας αυτόνομου νευρικού συστήματος και ψυχονευροανοσολογίας του Εργαστηρίου Βιολογικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου (working group leader).

Ο κύριος όγκος μελετών του κ. Αγοραστού έχουν ως στόχο την πληρέστερη κατανόηση των βιολογικών διαδικασιών, οι οποίες ακολουθούν την έκθεση σε τοξικό (χρόνιο ή τραυματικό) στρες και τις επιδράσεις της διαταραγμένης διασύνδεσης των εμπλεκόμενων ομοιοστατικών συστημάτων στον οργανισμό, με σκοπό να παραχθούν νέες γνώσεις ως προς τις παθοφυσιολογικές διαδικασίες που συνδέουν το τοξικό στρες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εξελικτικής περιόδου της παιδικής ηλικίας ή μετά από έκθεση σε τραυματικό στρες, με τη βιολογική απορρύθμιση στην ενήλικη ζωή. Ο κ. Αγοραστός δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην έρευνα νέων νευροφυσιολογικών και ενδοκρινικών βιοδεικτών καθώς και αντικειμενικών ενδοκρινικών και φαρμακολογικών δοκιμασιών, με σκοπό την εξέταση της διάδρασης μεταξύ κεντρικών και περιφερικών σκελών του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (ΥΥΕ) και του αυτόνομου νευρικού συστήματος και των φυσιολογικών και παθοφυσιολογικών επιδράσεών της. Ειδικότερα, ο κ. Αγοραστός εργάστηκε με σκοπό την καθιέρωση γραμμικών και μη-γραμμικών δεικτών της λειτουργικότητας καρδιακών δυναμικών (διακύμανση καρδιακού ρυθμού) ως αποτύπωση του αυτόνομου συστήματος λειτουργίας του εγκεφάλου και ως σημαντικού βιοδείκτη του στρες υπό πειραματικές και κλινικές συνθήκες στον άνθρωπο. Η έρευνά του αυτή είχε στόχο τη λειτουργική κατανόηση της διάδρασης μεταξύ εγκεφάλου-καρδιάς και τον ρόλο καθοριστικών λειτουργικών διαδικασιών σε εξειδικευμένες περιοχές του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του στρες, της κατάθλιψης και των αγχωτικών διαταραχών. Επίσης, σημαντικός αριθμός ενδοκρινικών μελετών του υποστηρίζει το σημαντικό ρόλο του άξονα ΥΥΕ στη γνωστική λειτουργία και τον ύπνο, ενώ δύο νέες σημαντικές ενδοκρινικές μελέτες του υποστηρίζουν πως η κοπεπτίνη (ένα νέο ενδοκρινικό παρένθετο ανάλογο της βασοπρεσσίνης) θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο και εξαιρετικά αξιόπιστο βιοδείκτη ευαίσθητο στο στρες, με πιθανή προγνωστική σημασία στην ανταπόκριση ασθενών σε αντικαταθλιπτική αγωγή. Τέλος, άξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι και το ερευνητικό έργο του κ. Αγοραστού αναφορικά με τη στενή σχέση του συστήματος στρες του ανθρώπου με το κιρκαδιανό σύστημα  και τις διαταραχές του. Ο κ. Αγοραστός έχει προτείνει, μάλιστα, και ένα νέο παθοφυσιολογικό μοντέλο σε διαταραχές σχετιζόμενες με τραυματικό στρες (π.χ. μετατραυματική διαταραχή στρες), που εμπλέκει την κιρκαδιανή απορρύθμιση (χρονοδιάσπαση) ως κύριο υπόβαθρο της νευροενδοκρινικής, ανοσιακής, μεταβολικής και αυτόνομης δυσλειτουργίας των διαταραχών αυτών.

Από το 2018, που ανέλαβε καθήκοντα Επίκουρου Καθηγητή Ψυχιατρικής στη Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Α.Π.Θ., ο κ. Αγοραστός συνέχισε την ενασχόλησή του με το ιδιαίτερο αντικείμενό του με διεθνείς συνεργασίες, αλλά και διεύρυνε την ερευνητική του δραστηριότητα και στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη μνεία, όμως, αξίζει στη συμβολή του κ. Αγοραστού στην οργάνωση και διεξαγωγή της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας (Μελέτη COH-FIT) σε συνεργασία με πάνω από 200 ερευνητές και 50 ερευνητικά ιδρύματα ανά την υφήλιο, τόσο σε διεθνές (τακτικό μέλος της διεθνους συντονιστικής επιτροπής), όσο και σε εθνικό επίπεδο, η οποία οδήγησε στην έναρξη της παγκόσμιας έρευνας αυτής πρώτα από τη χώρα μας, αλλά και στα καλύτερα ποσοστιαία αποτελέσματα συμμετοχής ανά την υφήλιο.

Ο κ. Αγοραστός έχει συγκεντρώσει έως τώρα ερευνητικά κονδύλια συνολικού ύψους 217.290€. Ειδικότερα έχει λάβει χρηματοδότηση ως κύριος ερευνητής από το Ερευνητικό Ίδρυμα Bial Πορτογαλίας ύψους 37.900€, ερευνητικές χορηγίες, χρηματοδοτήσεις και υποτροφίες ύψους 140.000€ από τα ειδικά κονδύλια Επιστημονικής Αριστείας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου ύψους συνολικά, καθώς και ερευνητική χρηματοδότηση ύψους 39.390€ από το Ίδρυμα Werner-Otto, Γερμανίας.


Συγγραφικό Έργο

Η συγγραφική δραστηριότητα του κ. Αγοραστού μέχρι σήμερα εκφράζεται με την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του, της διατριβής επί υφηγεσία, της μεταπτυχιακής του εργασίας, μίας δεύτερης διδακτορικής διατριβής σε εξέλιξη και την εκπόνηση ενός μεγάλου αριθμού επιστημονικών εργασιών, όπως και τη συγγραφή κεφαλαίων σε βιβλία και τη δημοσίευση περιλήψεων ανακοινώσεων/εισηγήσεων σε συνέδρια/ημερίδες. Συγκεκριμένα από το 2009 αριθμεί 65 πλήρεις και πρωτότυπες δημοσιεύσεις (45 ως πρώτος ή τελευταίος συγγραφέας) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με συνολικό συντελεστή εμβέλειας (Impact Factor) 255.27 (μέσος IF/δημοσίευση: 3.93), 1813 βιβλιογραφικές αναφορές, h-index: 23 και i10-index: 33, ενώ το ExpertScape (διεθνής ιστότοπος αντικειμενικής αξιολόγησης με βάση τις δημοσιεύσεις ερευνητών στο PubMed) τον κατατάσει ως Expert (στο Top 1% όλων των ερευνητών παγκοσμίως) και στους πέντε τομείς ιδιαίτερης εξειδίκευσής του (Τραυματικό Στρες, Ψυχολογικό Στρες, Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, Άξονας Υποθαλάμου-Υπόφυσης-Επινεφριδίων, Κιρκαδιανοί Ρυθμοί). Η πλειονότητα των εργασιών του υποψηφίου αφορούν σε θέματα ψυχιατρικής (ιδίως βιολογικής ψυχιατρικής), νευροβιολογίας και νευροεπιστημών γενικότερα. Επιστημονικά άρθρα του δημοσιεύονται σε έγκυρα διεθνή περιοδικά Ψυχιατρικής και σχετικών Νευροεπιστημών (π.χ. Mol Psychiatry, JAMA Psychiatry, Am J Psychiatry, Biol Psychiatry, Psychoneuroendocrinology, J Psychiatr Res, Psychiatry Res, Front Psychiatry, Psychoneuroendocrinology, Neuropsychopharmacology, Front Immunol, Psychol Med, Int Clin Psychopharmacol, Int J Neuropsychopharmacol, Stress, Brain Sci).

 

Πιστοποιήσεις

2011 - Πιστοποίηση Ορθής Κλινικής Πρακτικής για κλινικές μελέτες, Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Αμβούργου, Γερμανίας

2012 - Πιστοποίηση Ορθής Κλινικής Πρακτκής και Ανθρώπινης Προστασίας, CITI (Collaborative Institutional Training Initiative), Η.Π.Α.

2015 - Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας (ECP), Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας (EAP)

2016 - Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση στην Κατάθλιψη και της Αγχώδεις Διαταραχές, Πανεπιστήμιο Μάαστριχτ, Ολλανδίας

2016 - Ευρωπαϊκό Πιστοποιητκό Νευροψυχοφαρμακολογίας, Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP) 

2016 - Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμπεριφορικών και Γνωστικών Θεραπειών (EAΒCT)

 

Βραβεία, Υποτροφίες και Χορηγίες

● Εκπαιδευτική Υποτροφία από το King’s College του Λονδίνου (2008).

● Ερευνητική Χορηγία (Research Grant) από το Ίδρυμα Bial Πορτογαλίας (2008).

● Βραβείο Καλύτερου Νέου Ερευνητή (EPA Young Researcher Award) από την Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία (2009).

● Ερευνητική Χορηγία (Complementary Scientific Grant) από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου (2009).

● Ερευνητική χορηγία καλύτερου νέου ερευνητή (Excellent Young Investigator‘s Research Grant) από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου (2011).

● Fellow Travel Award (2012) από την Αμερικανική Ψυχοσωματική Εταιρεία (APS).

● Εκπαιδευτική Υποτροφία (2012) από την Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία (EPA).

● Εκπαιδευτική Υποτροφία (2013) από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP).

● Young Investigator Award (2013) από τη Διεθνή Εταιρεία Ψυχονευροενδοκρινολογίας (ISPNE).

● Travel Award (2014) από την Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία (EPA).

● International Travel Award (2015) από τη Διεθνή Εταιρεία Βιολογικής Ψυχιατρικής (SOBP).

● Educational Travel Award (2015) από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Εταιρειών Βιολογικής Ψυχιατρικής (WFSBP).

● Ετήσια ερευνητική υποτροφία καλύτερου νέου ερευνητή (Excellent Young Investigator’s Research Scholarship) (2014) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

● Εκπαιδευτική Υποτροφία (2015) από το γερμανικό Ίδρυμα B. Braun.

● Ερευνητική Χορηγία (Research Grant) από το γερμανικό Ίδρυμα Werner-Otto (2016).

 

Μέλος επιστημονικών σωμάτων κρίσης και αξιολόγησης

Ο κ. Αγοραστός τελεί χρέη προσκεκλημένου αξιολογητού ερευνητικού έργου σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών περιοδικών (>30), ανάμεσά τους και τα σημαντικότερα επιστημονικά περιοδικά ψυχιατρικής, νευροεπιστημών και συναφών εξειδικεύσεων (π.χ. JAMA Psychiatry, Lancet Psychiatry, Br J Psychiatry, Schizophrenia Res, Brain Behav Immun, Psychosom Med, Psychol Med, Psychoneuroendocrinology, Eur Neuropsychopharmacol, World J Biol Psychiatry, Neurol Neurosurg Psychiatry, Front Psychiatry, Front Neuroscience, Sleep Med, Psychol Rep, Pharmacol Res, Eur J Psychotraumatol, Sci Rep, Brain Sci, J Clin Psychopharmacol, Int J Mol Sci, Compr Psychiatry, Hormones, J Nerv Ment Dis, Ann Gen Psychiatry, κ.α.). Επίσης, ο κ. Αγοραστός αποτελεί τακτικό εκδοτικό μέλος σε σημαντικό αριθμό διεθνών περιοδικών του επιστημονικού του αντικειμένου με σημαντικό συντελεστή απήχησης, με επιμέρους θέσεις ως Section Editor (Curr Psychopharmacology - Neuropsychopharmacology special section,), Associate Editor (Front Psychiatry - Mood & Anxiety Disorders special section, Front Psychiatry - Anxiety special section) και Review Editor (Front Neurology, Front, Neuroscience, Front Psychiatry – Neurodegeneration special section, Brain Sci, Front Behav Neurosci – Behavioral Endocrinology special section, Eur J Psychoatraumatol, Front Psychiatry – Psychosomatic Medicine special section). Τέλος, έχει υπάρξει εξειδικευμένος αξιολογητής σε διεθνή ομάδα κρατικού αξιολογητικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Twinning Project 2008/2009).

 

Μέλος επιστημονικών Εταιρειών και Συλλόγων

Ο κ. Αγοραστός είναι πλήρες μέλος των παρακάτω επιστημονικών εταιρειών και συλλόγων:

- Διεθνής Εταιρεία Ψυχονευροενδοκρινολογίας (ISPNE)

- Αμερικανική Ψυχοσωματική Εταιρεία (APS)

- Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP)

- Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας (EAP)

- Γερμανική Εταιρεία Βιολογικής Ψυχιατρικής (DGBP)

- Γερμανική Εταιρεία Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας (DGPPN)

- Εθνικός Γερμανικός Οργανισμός Ψυχοθεραπείας (DVP)

- Ιατρικός Σύλλογος Αμβούργου

- Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

- Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ)

 

Είναι επίσης ιδρυτικό και προεδρεύον μέλος των παρακάτω επιστημονικών Εταιρειών:

- Γερμανοελληνική Εταιρεία Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας (DGGPP)

- Γερμανική Κίνηση Ιατρών για Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα (GePISoG)